‘Jonas in de wallevis (die vannacht gevangen is)’

‘Jonas in de wallevis (die vannacht gevangen is)’

Gisteren had ik een rondleiding in de Grote Kerk in Naarden. Tot en met 29 augustus is het beschilderde tongewelf op 25 meter hoogte, van dichtbij zichtbaar gemaakt voor het publiek. Een absolute aanrader. Het is heel indrukwekkend om dit 5 eeuwen oude schilderwerk (1509-1518) te bewonderen. Aan de ene kant taferelen uit het Nieuwe Testament, aan de andere kant uit het Oude, met een koppeling hiertussen. Zo is tegenover de afbeelding van de graflegging van Jezus, (zoals in de bijbel vermeld verbleef hij drie dagen in zijn graf) een schildering van Jonas geplaatst die drie dagen in de buik van een walvis vertoefde.

Het toeval wilde, dat er net 2 dagen voor mijn bezoek aan Naarden in de krant een berichtje stond dat een man een verblijf van 30 seconden in de bek van een walvis had overleefd.
Dan zie je meteen het verschil tussen pakweg 25 eeuwen geleden en de moderne tijd. Vroeger overleefde je 3 dagen in een walvis, nu nog maar 30 seconden…