Een tjalk als kunstwerk

Een tjalk als kunstwerk

Afgelopen week was ik een weekje in Dordrecht. Een tijdje geleden had ik een artikel in de krant gelezen over een kunstproject in deze plaats waarbij een houten (hek)tjalk gebouwd wordt. Dat moest ik zien, dus op naar de Biesboschhal.

Het project is van Edward Clydesdale Thomson in opdracht van de gemeente. Het idee erachter is dat de route tussen het Dordrecht Museum en het Hof van Nederland (waar de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 werd gehouden) benadrukt wordt. Want de tjalk wordt namelijk ergens in oktober door vrijwilligers door de straten van het ene museum naar het andere getrokken. De tjalk verwijst naar Dordrecht als historische handelsstad aan het water.

Zover is het nog niet. Er wordt nu nog volop aan gebouwd, op basis van een bouwtekening. Het ziet er prachtig uit. De bedoeling is dat het schip in augustus naar het Dordrecht Museum wordt verplaatst.  Vlak daarvoor zal de tjalk compleet zwartgeblakerd worden om vervolgens een paar maanden later door de straten van de stad te worden ‘gejaagd’.
Het schip overleeft deze tocht uiteraard niet, het zal in vele stukken uiteen vallen. Maar dat is nou net de bedoeling van Thomson. Enkele brokstukken worden in brons gegoten en bewaard. Daarin verschil ik echt in opvatting met Thomson. Ik zou de hele tjalk in brons gieten en dit scheepje intact houden. Maar ja, ik ben eigenaar van een tjalk, hij een kunstenaar. Ieder zijn/haar vak.