Een schip als geslaagd metafoor

Een schip als geslaagd metafoor

19 September vorig jaar schreef ik al over de uitdrukking ‘navigeren in de mist’ die veelvuldig gebruikt werd om de situatie rondom het coronavirus te beschrijven. Nu zag ik op 10 maart een aflevering van het populair wetenschappelijke tv-programma ‘Atlas’. Daar was de universitair docent communicatie Gudrun Reijnierse te gast. Zij had onderzoek gedaan naar het gebruik van metaforen tijdens de persconferenties van Rutte en De Jonge. Het bleek dat de metafoor van corona als schip beter geschikt wordt gevonden dan andere gebruikte metaforen, zoals bijvoorbeeld een trein, een achtbaan of een oorlog. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat je als mens zelf invloed hebt op een schip, terwijl een oorlog je overkomt.
Zelf zou ik heel graag dit coronaschip willen besturen en het ergens diep te laten zinken, om maar even een metafoor te gebruiken…  Om vervolgens met de voltallige bemanning in een reddingsboot ver weg te varen van deze plek.