Ambtelijke molens malen traag!

Ambtelijke molens malen traag!

In augustus 2020 kreeg de branche het goede nieuws: 15 miljoen steun voor de bruine vloot!
Ik stond te juichen. Het behoud van de traditionele schepen en onze bedrijfstak leek (grotendeels) gered.

We zijn nu 5 maanden verder en er is nog geen cent uitgekeerd. Ondertussen lopen de lasten van de schepen door, zeggen passagiers ook de naar 2021 doorgeschoven reizen af, worden de vouchers voor die reizen weer ingetrokken, worden werfbeurten en noodzakelijk onderhoud uitgesteld, verdwijnt het personeel, innen de banken hun leningen met rente en kwijnen de schepen en schippers weg.
Aukje de Vries (VVD) en Hilde Palland (CDA) ondervroegen 21 januari verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer over de voortgang. Zij wilden met name weten waarom het zo ingewikkeld is om de 15 miljoen bij de ondernemers te krijgen, en wanneer er wordt uitbetaald.
In haar reactie zei staatssecretaris Keijzer dat zij “voor het verkiezingsreces meer duidelijkheid hoopt te kunnen geven. Het kost nu eenmaal tijd om een ‘juridisch houdbaar en praktisch uitvoerbaar’ instrument op te tuigen.“

Deels snap ik dat, maar in 5 maanden moet dat toch lukken! Vooral het feit dat de staatssecretaris het woord ‘hoopt’ hier gebruikt stelt me niet gerust. Straks is het te laat voor een deel van de schepen en schippers.

Mijn oproep aan mevrouw Keizer luidt:  ZET ALSTUBLIEFT DE VAART ERACHTER!!!