Cultureel dagje

Cultureel dagje

Toen gisteren de storm Ciara over het land raasde ben ik op zoek gegaan naar een binnenactiviteit en heb, heel cultureel, twee musea bezocht.
Het eerste was het Museum Bredius in Den Haag, waar tot 1 maart de tentoonstelling ‘In de ban van de zee’ te zien is. Maar liefst 67 maritieme schilderijen uit de 17e eeuw uit de verzameling van Anthony Inder Rieden. Schilderijen van allerlei soorten schepen met bijna altijd prachtige wolkenpartijen.
Zo kon ik lekker windstil binnen kijken hoe schepen 4 eeuwen geleden ook al in de problemen kwamen door de wind.


Maar ook, hoe schepen liggen te dobberen zonder ook maar één zuchtje wind:

Als je tijd hebt én je houdt van ‘bootjes’, dan raad ik je aan een bezoek te brengen aan de tentoonstelling: https://museumbredius.nl/in-de-ban-van-de-zee/

Erna kan je dan, net als ik meteen door naar Panorama Mesdag voor het volgende (mega) schilderij met schepen. 14 tot 18 vierkante meter schilderden Hendrik Willem en Sientje Mesdag gemiddeld per dag. Dat red ik bij het buitenom schilderen van de Verwisseling ternauwernood.
Schilderkunst van 1,5 à 2 eeuwen later dan de werken uit de Inder Rieden collectie, maar net zo indrukwekkend.
https://www.panorama-mesdag.nl/.

Als laatste ben ik maar even langs de haven van Muiden gereden om te checken of de Verwisseling stormvast lag. Zou het schip los slaan met Zuidwest 11, dan was het zo de haven uitgewaaid en viel er niks meer te schilderen voor mij…..