Met de Willem Barentszstraat naar Willem Barentsz

Met de Willem Barentszstraat naar Willem Barentsz

Als kind woonde ik in Bussum in de Willem Barentszstraat. Ik had toen ooit wel gehoord dat het een ‘zeeheld’ was, maar wat de goede man precies gedaan had, daarvan had ik geen flauw benul.
Later ben ik daar wel achter gekomen, mede door de film ‘Nova Zembla’ en uiteraard door mijn werk in het Scheepvaartmuseum.

Toen in oktober de tentoonstelling ‘strijd om het ijs’ in het Scheepvaartmuseum opende ben ik mij verder in Barentsz gaan verdiepen.
Dit leek mij een mooie gelegenheid om mijn vroegere buurjongen en -meisje (inmiddels ruim 50 resp. 60 jaar oud) en mijn broer en zus uit te nodigen voor een rondleiding, en erna gezellig te gaan eten.
Onze herinneringen gingen niet helemaal terug tot 1594 (de eerste poging van Barentsz naar het vinden van de Noordoostelijke doorvaart), maar de oudste van ons (ik noem geen namen) wist zich dingen te herinneren van 64 jaar geleden. Uiteraard zijn alle buren even besproken: de buurvrouw die je bal afpakte als je tegen haar muur voetbalde, de buurman die te veel dronk, het blonde buurmeisje waar een van de mannen vroeger stiekem verliefd op was, de enge buurman en -vrouw waar we niet in het gangetje achter hun huis langs durfden en nog veel meer.
Het was heel gezellig (maar we worden wel oud)!!