De Mary Celeste

De Mary Celeste

In een boek dat ik las over een tot nu toe onopgeloste gebeurtenis, het zogenaamde Djatlovpas-incident, werd ik geattendeerd op een ander mysterie, namelijk het mysterie van het zeilende handelsschip Mary Celeste.
Wellicht kennen veel mensen dit verhaal, maar ik had er nog nooit iets over gehoord.

Het schip dat in 1861 gebouwd is, had al een nare geschiedenis achter de rug (een overleden kapitein op de ‘maiden voyage’, een stranding en een aanvaring) als het in 1872 uit New York vertrekt richting Genua met aan boord de kapitein en zijn gezin plus zeven bemanningsleden.
Een maand na vertrek wordt het schip honderden mijlen ten westen van Gibraltar gezien door de bemanning van het Canadese schip Dei Gratia. Omdat het duidelijk is dat het schip in nood verkeert vaart de Dei Gratia ernaartoe en klimmen er twee bemanningsleden aan boord. Het schip blijkt verlaten te zijn. Er zijn geen sporen van geweld. De enige reddingssloep aan boord was weg, de zeilen waren gescheurd, het kompas gebroken, de navigatie-instrumenten inclusief de sextant ontbraken, er leek geen proviand verdwenen te zijn en het logboek was nog aanwezig. De laatste aantekening in het logboek was van 9 dagen ervoor en betrof een positie die 400 mijl verwijderd was van de plek waar het schip zich nu bevond. In het logboek wordt niets vermeld over het verlaten van het schip.

De Dei Gratia en de Mary Celeste zeilden vervolgens beide naar Gibraltar. De berger heeft in zo’n geval recht op een deel van de waarde van het schip en de lading. Er is veel onderzoek gedaan aan boord omdat de aanklager een samenzwering vermoedde tussen de bemanningen van de Mary Celeste en die van de Dei Gratia, om de de verzekerings- en bergingspremie op te kunnen strijken. Dit kon echter niet worden bewezen.

Er zijn nog steeds allerlei theorieën over wat er gebeurt is met de bemanning, maar geen enkele geeft afdoende verklaring. Van de bemanning is nooit meer iets vernomen.